Dagindeling

Onze dagindeling ziet er als volgt uit:

De meeste kinderen worden gebracht tussen 7.30 uur en 9.00 uur.

Er is dan gelegenheid tot vrij spel. De kinderen genieten van dit spel en van de langzame samenstelling van de hele groep van die dag.

Wij vinden oudercontact heel belangrijk, daarom wordt daar bij het brengen al veel aandacht aan besteed. De ouder kan overdragen hoe het kind heeft geslapen, hoe het zich voelt e.d.

Voor ons is het de gelegenheid om ouders te vertellen hoe de dag eruit zal zien. Vaak wordt het kind hierin betrokken. Kinderen vinden het plezierig om ergens naar uit te zien (zullen we straks gaan kleien?).

We hebben een zwaairaam op het kinderdagverblijf en de kinderen mogen op de bank staan om te zwaaien. De meeste kinderen vinden dit erg leuk, normaal gesproken mag je natuurlijk niet op de bank staan. Het vergemakkelijkt het soms zo zware afscheid tussen ouders en kinderen.

Om 9.00 uur komt er een leidster bij.

Meestal is het dan wel tijd voor een activiteit. De groep is vol, de concentratie bij het vrijspelen is weg. Peuters kunnen immers geen uren achter elkaar hun concentratie bij een bepaalde activiteit houden.

De activiteiten van 9.00 uur kunnen zijn:

  • kleien
  • met duplo spelen
  • tekenen
  • verven
  • puzzelen

Er wordt een bepaalde rust ingebouwd.

Om 9.30 uur spelen de kinderen nog even vrij. Ze kunnen zich nog even uitleven op de fietsen, glijbaan of in de poppenhoek voordat we om 10.00 uur aan de tafel gaan.

Het eten en drinken aan de tafel is voor ons een zeer belangrijk moment. Af en toe komen er toch nog ouders, maar zij weten dat we graag willen dat zij het afscheid nemen van hun kind niet te lang moeten laten duren. Dit stoort te erg in de groep.

We drinken limonade en eten een soepstengel of een kaakje. Snoepen doen we wel eens bij een verjaardag, al hebben wij de voorkeur voor gezonde traktaties. Als iedereen alles op heeft, (we wachten op elkaar) gaan we liedjes zingen en een boek lezen.

Om 11 uur is het tijd voor weer een activiteit. Als het droog weer is dan gaan wij graag met de kinderen naar buiten. Als het regent dan doen wij binnen een activiteit zoals:

  • verven
  • gymen
  • kringspelletjes
  • tafelspelletjes

Om 11.30 uur, worden de kinderen verschoond en doen we aan zindelijkheidstraining.

De kinderen die al zelfstandig naar het toilet kunnen, doen dat ook op dit tijdstip en zonodig natuurlijk ook altijd tussendoor.

Om 12.00 uur lunchen wij met elkaar. Vaak zijn de boterhammen al gesmeerd, als we voldoende leiding hebben, mogen de kinderen zelf kiezen wat ze op hun boterham willen. Na de boterham drinken wij melk. Kinderen die geen melk lusten wordt gevraagd of ze zelf hun eigen melk/yoki mee willen nemen. 

Soms is een kind nog niet opgehaald, dan wachten wij daarop. Wij zitten bij het hele dagprogramma niet op de seconde af op de klok te kijken, wij vinden flexibiliteit heel belangrijk. In een gezin eet je ook wel eens een kwartiertje later.

Om 13.00 uur gaan de peuters slapen. We bieden een rustig ingerichte en hygiënische slaapkamer. Vaak blijft er nog een leidster bij en leest een verhaaltje voor en blijft tot de meeste kinderen slapen. Verder houden wij toezicht door af en toe te gaan kijken door het "kijkraampje".

De slaapkamer

Ondertussen zijn er ook nog kinderen wakker. Zij spelen vrij totdat wij de ruimte hebben schoongemaakt, de toiletten en de afwas hebben gedaan. Dan doen wij een activiteit met deze kinderen. Zo gaat er even wat extra aandacht uit naar deze peuters en baby’s die wakker zijn.

Om 15.00 uur is meestal iedereen wakker en na het plassen en verschonen gaan we weer aan de tafel. We wachten totdat iedereen wakker is voordat we aan de tafel gaan, dus ook nu is het wel eens wat later. Ook nu drinken we weer limonade en krijgen de kinderen een bakje met vers fruit.

Om 16.00 uur is het weer tijd voor vrij spel, met mooi weer gaan we ook nu nog even naar buiten. Kinderen vinden buiten spelen of wandelen geweldig, door ouders wordt het hoog gewaardeerd en ook leidsters genieten van het goede samenspel dat kinderen buiten vaak beter kunnen ontplooien dan binnen. Bij het wandelen wordt de kinderen geleerd hoe ze om moeten gaan in het verkeer. Dus op de stoep lopen, kijken bij het oversteken enz.

Veel kinderen worden al opgehaald. Ook nu wordt er met zorg en aandacht aan iedere ouder verslag gedaan van het verloop van de dag en hoe hun kind zich daarin bevond.

Wij bieden de mogelijkheid om warm te eten op het kinderdagverblijf.

 

Kinderen nemen dit zelf mee van thuis. We eten van 17.00 uur tot 17.30 uur. Voor kinderen tot 3 jaar die na 17.30 uur opgehaald worden, is dus de mogelijkheid om warm te eten.

 

Ouders zijn hier erg tevreden over. We zijn tot 18.00 uur open en dan is het kind vaak te moe om thuis nog warm te kunnen eten. Ook is het een gezellig moment waarop de kinderen met elkaar genieten van hun warme hapje. Hierna mogen de kinderen nog vrij spelen en lezen we om de dag af te bouwen ook heel vaak een boekje.

 

De kinderen worden opgehaald en na het stofzuigen en dweilen sluiten wij de deur rond 18.00 uur.